ADVERTORIAL: Menjaga Tulang Sihat

YASMIN sentiasa pastikan dia melakukan senaman secukupnya dan mengambil makanan yang sihat untuk mencegah penyakit yang mengancam nyawa seperti kanser atau penyakit jantung.

“Saya hendak lihat anak-anak membesar menjadi seorang dewasa yang gembira,” katanya yang mahu mengecap kebahagiaan bersama ahli keluarga.

Semasa Yasmin tergelincir ketika mengangkat kotak fail di pejabat, ketika itulah dia mengetahui dirinya tidak cukup prihatin.

“Doktor memberitahu tulang pergelangan tangan saya retak. Ia tidak sepatutnya retak pada usia seperti saya. Saat itu saya sedar berdepan dengan risiko mengalami osteoporosis pada usia muda,” kata wanita berusia 35 tahun ini.

Osteoporosis adalah penyakit yang tidak disedari. Ia menyebabkan kemerosotan pada tulang dan sedikit demi sedikit akan membuatkan keadaannya semakin lemah serta rapuh.

Memandangkan satu daripada tanda paling mudah untuk dikesan ialah tulang rapuh, seseorang itu hanya akan sedar mereka mengalami osteoporosis apabila tulang mereka patah.

Bagi mereka yang berusia 50 tahun ke atas, seorang daripada tiga wanita akan mengalami masalah itu berbanding lelaki iaitu seorang daripada lima orang yang menderita kerana osteoporosis.

“Tetapi saya masih muda. Doktor memberitahu, saya masih boleh mencegah osteoporosis dan sejak itu saya mula memastikan tulang sentiasa kuat dan sihat,” jelas Yasmin.

Situasi yang dialami Yasmin menunjukkan kita seharusnya mengambil berat mengenai kesihatan dan keadaan tulang untuk memastikan kesejahteraan dalam kehidupan yang berterusan.

Menjaga tulang sihat

Bagaimana kita harus menjaga tulang agar kuat dan sihat? Tulang ialah tisu hidup yang bertindak menerusi senaman dan pemakanan untuk menjadi lebih kuat.

Anda tahu yang otot akan menjadi lebih besar dan kuat apabila sering menggunakannya, begitu juga dengan tulang. Tulang akan menjadi lebih kuat dan padat apabila kita memastikan ia bekerja dan membekalkan nutrien yang betul.

Bagi tulang, ‘bekerja’ bermakna mengendali impak, berat badan atau lebih banyak rintangan. Terdapat dua jenis senaman yang penting untuk membina dan mengekalkan ketumpatan tulang iaitu senaman bebanan dan latihan pengukuhan otot.

Senaman bebanan

Senaman ini merangkumi aktiviti yang membuatkan anda bergerak menentang graviti ketika berdiri tegak. Senaman bebanan terbahagi kepada dua jenis iaitu berimpak tinggi dan rendah.

Senaman ini direka untuk dilakukan bersama-sama dengan program senaman bebanan. Ia tidak menggantikan keperluan untuk berjalan atau senaman bebanan lain.

Senaman bebanan berimpak tinggi membantu membina tulang dan mengekalkan kekuatannya. Contoh senaman bebanan berimpak tinggi seperti menari, aerobik berimpak tinggi, mendaki, joging atau berlari, melompat tali, menaiki tangga dan bermain tenis.

Senaman bebanan berimpak rendah juga boleh membantu memastikan kekuatan tulang dan lebih selamat bagi mereka yang tidak boleh melakukan senaman berimpak tinggi.

Sekiranya anda tidak boleh melakukan aktiviti senaman bebanan berimpak tinggi, cuba lakukan dengan menggunakan mesin latihan elips, membuat aerobik impak rendah, menggunakan mesin memijak tangga dan berjalan pantas di atas treadmill atau di luar.

Makanan sihat untuk hidup sihat

Ramai mengetahui kalsium dan vitamin D sangat penting untuk pembinaan tulang yang kuat. Tetapi kebanyakan orang tidak mengetahui bahawa kita kehilangan kalsium setiap hari apabila berpeluh atau pergi ke tandas.

Bagaimanapun, badan tidak dapat menghasilkan kalsium. Justeru, penting bagi kita membekalkan nutrisi kepada tulang.

Antara sumber baik kalsium ialah makanan daripada kalsium tinggi seperti susu dan hasil tenusu, beberapa jenis sayur-sayuran hijau dan ikan.

Hasil tenusu ialah susu rendah lemak yang mengandungi kalsium tinggi seperti Anlene, yogurt dan keju.

Sekiranya anda suka jenis makanan ini, ia antara cara mudah memperoleh kalsium yang mencukupi untuk kesihatan tulang.

Penting untuk mendapatkan kalsium yang secukupnya daripada makanan yang anda makan. Apabila makanan tidak mengandungi kalsium secukupnya untuk keperluan badan, kalsium akan diambil daripada tulang anda.

Ikan sardin dan salmon (dengan tulang) dalam tin adalah antara cara yang baik untuk mendapatkan kalsium. Anda juga boleh mendapat kalsium dengan mengambil udang dalam tin.

Selain itu, ikan berlemak seperti salmon, kembung, tuna dan sardin juga adalah sumber untuk mendapatkan vitamin D.

Beberapa kajian mengaitkan pengambilan buah dan sayur yang banyak dapat memberikan kesihatan kepada tulang mereka dengan lebih baik.

Disebabkan sumber buah dan sayur menggalakkan tulang yang sihat masih belum jelas, sesetengah saintis percaya ia sebenarnya mengandungi nutrien tertentu yang penting untuk tulang.

Bagi membantu mengekalkan kesihatan tulang, kurangkan pengambilan minuman beralkohol dan mengandungi kafein. Pengambilan minuman beralkohol yang banyak boleh mengakibatkan kehilangan jisim tulang.

Mereka yang minum terlalu banyak alkohol tidak mendapat kalsium secukupnya dan kemungkinan akan mengurangkan bekalan kalsium dalam badan.

Kopi dan teh juga mengandungi kafein. Kafein akan mengurangkan sedikit penyerapan kalsium. Justeru, pengambilannya lebih daripada tiga cawan kopi setiap hari boleh membahayakan kesihatan tulang.

Sekiranya anda gemar minum kopi dan teh, cara untuk membantu menggantikan semula kehilangan kalsium adalah dengan mendapatkan kalsium secukupnya daripada sumber terbaik bagi memenuhi keperluan badan.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/08

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,959 views