Elak Rambut Keriting Kusut

Kira-kira 56 peratus wanita berambut keriting memerlukan perbelanjaan anggaran sehingga RM79.80 atau lebih setiap bulan untuk rejim penjagaan rambut mereka.

Wanita atau lelaki yang memiliki tekstur rambut sebegini secara purata membeli sekurang-kurangnya tiga jenis produk setiap bulan berbanding rambut lurus yang hanya memerlukan satu rang-kaian penjagaan untuk kekal menawan.

Ini kerana mereka yang berambut keriting kerap menghadapi masalah rapuh berbanding rambut jenis lain. Struktur rambut bergulung menyebabkan kutikel terangkat dan melemahkannya sekali gus menjadikan ia terasa kasar.

Bentuk tidak sekata menyebabkan kutikel diangkat itu memberi kesan kepada struktur dalamannya sehingga menjadikan rambut terdedah kepada pelbagai masalah selain menjadikan strukturnya lemah dan memerlukan penjagaan rapi.

Karakter rambut keriting boleh dilihat menerusi jenisnya sama ada halus, sederhana atau kasar. Jenis rambut keriting asli cenderung untuk menjadi lebih rapuh berbanding rambut lurus.

Selain itu, masalah rambut sukar diuruskan juga biasa berlaku di kalangan pemilik rambut keriting asli kerana ia mudah mengembang apabila kering.

Tambahan pula, gulungan pada rambut boleh melemahkan gentian yang menyebabkan terjadinya masalah bercabang atau rapuh di titik tekanan.

Apabila rambut menjadi kasar, itu petanda ia memerlukan pelembap untuk menyingkirkan atau menghalangnya daripada menjadi kusut dan mengembang.

Selain itu, kelembapan disebabkan kehadiran wap air pada rambut juga me-nyumbang kepada masalah rambut mengembang yang akan terjadi serta-merta apabila kering.

Memahami masalah sering dihadapi pemilik rambut keriting, Redken memperkenalkan rangkaian penjagaan rambut terbarunya, Curvaceous di Salun Toyako yang mengandungi syampu, perapi dan serum.

Teknologi Curl Memory Complex direka khas bertujuan memberi penjagaan terbaik bagi menghadapi cabaran rambut keriting seperti kering, kasar, kusam dan mengembang.

Penggunaan minyak moringa atau kacang kelor mengurangkan kekeringan untuk membantu proses dehidrasi dengan rangsangan menyegarkan bagi memberi kesan rambut lebih bersinar.

Gabungan minyak moringa dan pelindung sinaran matahari membantu memulihkan serta mengekalkan sinaran setiap gulungan rambut.

Tiga bahan yang digunakan seperti keralink iaitu protein khusus diadun bersama polimer, asid amino dan sumber protein akan bertindak dalam keadaan sama ada rambut basah atau kering.

Fakta:

Gaya rambut keriting yang boleh dicuba:

Keriting bob

Ia sesuai untuk mereka yang begitu gemar dengan potongan rambut sederhana pendek bagi mengubah gaya sempena tahun baru ini.

Lihat saja gaya ditampilkan Marion Cotillard dan Rosario Dawson sebagai ilham untuk dicuba. Gaya ditonjolkan lebih anggun dan tampak ringkas.

Gunakan pin rambut untuk memberi kemasan bagi menonjolkan alunan lebih lembut dan tampak elegan. Biarkan sedikit rambut mengurai di bahagian depan untuk tampil menarik dan jangan lupa, gunakan semburan rambut sebagai kemasan terakhir sebelum melangkah keluar bertemu teman.

Keriting baloney

Bagi yang ingin tampil berbeza, cuba gulungan rambut yang kelihatan lebih padat dan besar bagi menghilangkan rasa bosan dalam bergaya.

Tampil glamor dan menarik ketika bersantai dengan gaya baru keriting ini sememangnya dapat mengubah gaya secara langsung bagi mereka yang memiliki rambut lurus.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

2,200 views