Guna Alat Pencegahan Kehamilan Selamat

Wanita pada zaman Mesir kuno pula menggunakan kurma dikisar bersama kulit pokok Acacia dan madu yang disapu pada kapas. Kapas ini kemudian dimasukkan ke dalam vagina. Campuran kulit kayu Acacia, madu dan kurma bertindak sebagai agen untuk mematikan sperma manakala kapas pula bertindak sebagai penghalang kepada sperma daripada terus masuk ke ruang rahim.

Lebih mengejutkan apabila masyarakat dalam tamadun China kuno menggunakan merkuri sebagai pencegah kehamilan. Wanita pada zaman itu dinasihatkan untuk meminum merkuri panas bagi menghalang daripada mengandung manakala di sekitar Asia Selatan dan Tenggara, betik muda sangat kaya dengan phytokimia
yang boleh menghalang penghasilan progesteron untuk proses penempelan.

Namun pada zaman moden ini, terdapat pelbagai alat pencegahan kehamilan yang diyakini selamat dan berkesan boleh digunakan antaranya:

Pil perancang

Bagaimanapun, kebanyakan wanita berkerjaya tidak memilih jenis ini kerana keberkesanannya kurang akibat terlupa. Ada pula mengatakan kesan sampingan seperti kenaikan berat badan namun semuanya bergantung kepada gaya hidup wanita.

Gelung getah (nuva ring)

Sejenis kaedah halangan oleh wanita iaitu ia menutupi bahagian serviks. Kaedah
ini kurang mendapat sambutan disebabkan kaedah penggunaannya. Wanita perlu memasukkan sendiri ke dalam faraj dan meletakkannya di tempat yang betul.
Risiko kehamilan dengan kaedah ini juga adalah tinggi iaitu lima peratus.

Suntikan

Keberkesanan kaedah ini bagi mengelakkan kehamilan adalah tinggi iaitu 99.7 peratus. Kelebihan kaedah ini adalah wanita tidak perlu mengingati untuk mengambilnya setiap hari kerana suntikan dilakukan setiap tiga bulan sekali.

Kaedah ini amat berkesan bagi wanita berkerjaya serta sering menjalankan tugasan luar kawasan. Tapi perlu diingatkan, penggunaan kaedah ini menyebabkan sesetengah wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur untuk beberapa bulan pertama.

Implan

Implan adalah kaedah yang mempunyai keberkesanan 99.9 peratus bagi pencegahan kehamilan. Kaedah ini boleh digunakan sehingga tiga tahun dan kemudian perlu dikeluarkan. Kaedah ini juga menggunakan satu jenis hormon dan sesuai bagi ibu yang menyusukan anaknya.

Kondom

Kaedah ini boleh didapati dengan mudah dan salah satu cara untuk mengelakkan kehamilan sewaktu melakukan hubungan seks. Ia juga mengelakkan penyakit jangkitan kelamin. Sebelum menggunakannya, pemakai perlu memeriksa tarikh luput, meneliti sebarang kebocoran serta pemasangan yang betul perlu diambil kira untuk memastikan kaedah ini berkesan.

Alat dalam rahim (IUCD)

Kaedah perancang keluarga ini boleh digunakan selama tiga tahun dan selepas tempoh terbabit, ia perlu dikeluarkan. Alat ini selamat digunakan untuk ibu menyusukan badan disebabkan tiada hormon di dalamnya. Keberkesanan kaedah ini adalah 99.4 peratus. Selain itu, kitaran haid juga tidak terjejas disebabkan tiada penggunaan hormon.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,967 views