Kesihatan Malaysia

Keadaan fizikal, mental dan rohani yang baik adalah kunci kepada kehidupan yang sihat. Laman ini memberi pendedahan mengenai penyakit-penyakit berbahaya yang biasa terdapat di Malaysia dan cara-cara untuk kekal sihat dalam hidup anda.

akta Asas Mengenai Kanser
Kanser adalah penyakit di mana sel-sel bertindak luar biasa, membesar dan membiak melebihi had biasa dan keupayaan mereka. Penyebaran sel agresif kemudian akan menyerang, merosak dan memusnahkan tisu-tisu berhampiran yang juga dikenali sebagai metastasis.

10 Amalan Terbaik Untuk Kekal Bertenaga
Ketahui 10 cara bagaimana anda boleh meningkatkan tenaga anda untuk menghadapi kehidupan seharian. Percaya atau tidak, hidangan yang pertama adalah yang terpenting, yang menyediakan bahan api untuk memastikan anda dapat menjalani hari anda.

Penyakit Tibi mudah merebak
PENYAKIT batuk kering atau Tuberkulosis (Tibi) kembali lagi menyerang. Sesiapa sahaja jangan mengambil mudah kerana Tibi yang dikategorikan sebagai penyakit berjangkit cukup mudah merebak melalui batuk, bersin, ketawa ataupun menyanyi.

Ibu, anak sakit diabetes
SETIAP kali tiba bulan Ramadan, sering kali timbul persoalan di kalangan para pesakit diabetes termasuklah individu yang baru dikesan menghidap penyakit itu – di mana kedudukan mereka.

Segar walaupun berpuasa
Soalan: Sebagai lelaki saya perlu kelihatan sentiasa segar lebih-lebih lagi pekerjaan saya memerlukan banyak aktiviti luar.

Denyutan Lampu Impuls membuang bulu
MEMBUANG bulu yang tidak diperlukan di tubuh bukan hanya soal stailo atau trend, sebaliknya ia adalah keperluan bagi sesetengah golongan. Tidak dinafikan, ada juga yang selesa menyimpan bulu – bulu di badan mereka.

Bebas sakit lutut
SECARA umumnya, tanda-tanda seseorang mengalami koyakan pada meniskus selepas sesuatu kecederaan adalah kesakitan pada sendi lutut , kebengkakan pada lutut (mungkin tidak ketara pada peringkat awal) dan kesukaran melakukan pergerakan penuh pada lutut tersebut.

Spirulina semasa berpuasa
Buat masa sekarang saya mengambil kalsium dan vitamin C setiap hari. Namun sempena puasa saya ingin amalkan spirulina semasa bersahur. Saya juga ingin berikan spirulina kepada semua termasuk anak-anak memandangkan ia dikatakan baik untuk tenaga dan juga manfaat untuk kesihatan tubuh yang lain.

Singkir lemak tak diingini
HARI ini cukuplah tujuh hari kita berpuasa menunaikan Rukun Islam yang ke-3. Kaum Hawa adalah individu yang paling sibuk sekali membuat persediaan di bulan puasa dan juga bagi menyambut hari raya. Menempah baju sudah bermula beberapa bulan yang lepas, rumah mula dihias dan kuih-muih serta kek raya mula ditempah. Semuanya dilakukan agar sambutan hari raya meriah dan sempurna. Namun begitu tidak ramai yang membuat persediaan diri sendiri melainkan menempah baju raya dan mungkin membuat rambut raya.

Organik manfaat diri dan alam sekitar
MASIH ingat pengalaman menanam sayur-sayuran di sekeliling rumah ketika kecil dulu? Dengan tanah sekangkang kera, kita membuat batas-batas kecil untuk disemai benih cili, timun, sawi dan pelbagai lagi.


Pemeriksaan awal cegah darah tinggi
Pemeriksaan kesihatan adalah adalah langkah terawal yang disifatkan paling terbaik dalam usaha mencegah serangan gejala penyakit darah tinggi.

Seks tanpa payu dara
Soalan SAYA banyak membaca artikel mengenai wanita takut kehilangan payu dara lebih-lebih lagi apabila mereka disahkan menghidap kanser payu dara. Perkara ini menyebabkan mereka takut untuk berjumpa doktor walaupun merasakan ada ketumbuhan kecil. Saya ingin bertanya, jika wanita kehilangan payu dara, adakah fungsi atau rangsangan seks mereka juga akan hilang?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

6,195 views