Malu Lemah Tenaga Batin

Lemah tenaga batin atau mati pucuk merujuk kepada ketidakupayaan lelaki untuk mengekalkan ketegangan yang mencukupi melakukan hubungan seks.

Kebanyakan lelaki pernah melalui kesukaran untuk mendapatkan ereksi, namun tidak semestinya ia penyakit yang perlu dibimbangkan dan kadangkala ia hanya bersifat sementara.

Jika ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ketegangan itu berterusan selama beberapa minggu atau bulan, segeralah dapatkan bantuan perubatan khusus dengan berjumpa doktor, bukannya mencuba pelbagai kaedah alternatif yang mungkin boleh memberi kesan lebih buruk.

Apabila disebut masalah lemah tenaga batin, ramai beranggapan ia masalah lelaki saja. Tidak, ia bukan masalah yang khusus untuk lelaki kerana kesannya turut dirasai oleh isteri. Lemah tenaga batin boleh menyebabkan tekanan, kebimbangan dan masalah keyakinan diri yang secara tidak langsung memberi kesan negatif khususnya dalam hubungan suami isteri.

Peranan wanita dalam membantu pasangannya menyelesaikan masalah ini amat diperlukan dan isteri antara individu yang perlu memainkan peranan penting meringankan ‘penderitaan’ suami.

Menurut Pakar Sakit Tuan, Dr Ismail Thamby, dalam membantu suami yang mengalami masalah itu si isteri perlu mempunyai pengetahuan mengenai langkah membantu dan mengatasinya.

“Namun, sikap isteri yang tidak memandang serius perkara ini mungkin boleh menyebabkan masalah yang dihadapi suami bertambah teruk.

“Perlu diketahui juga, di dalam Islam sendiri membolehkan isteri bertindak membantu alat sulit suami itu kembali sihat dengan beberapa cara bersesuaian,” ujarnya.

Dr Ismail berkata, penyakit lemah tenaga batin itu mempunyai peringkat yang perlu diketahui umum iaitu tahap 0 sehingga empat. Setiap tahap itu memperlihatkan sejauh mana penyakit yang dihidapi dan keadaan alat sulit lelaki itu sendiri.

“Sebagai isteri, anda perlu membantu suami anda yang mengalami masalah itu dengan memberi rangsangan seperti memegang atau membelai alat sulit pasangan bagi menjadikan alat sulit itu menjadi aktif.

“Dalam kes suami yang mengalami masalah ini, si isteri tidak boleh hanya menunggu dan menyalahkan suami bagi menyelamatkan hubungan yang dibina selain membantu menyembuhkan kesihatan pasangan,” katanya.

Namun, apa juga kaedah dan bantuan yang diberikan isteri aspek kebersihan juga perlu dititikberatkan bagi memastikan tidak berlaku jangkitan kuman terhadap alat sulit suami itu.

“Sebilangan besar lelaki yang mempunyai masalah lemah tenaga batin berasa malu untuk berbincang dengan doktor mengenai perkara ini. Malah, ramai juga yang enggan bercakap perkara ini dengan isteri kerana ia dianggap menunjukkan kelemahan mereka. Namun, pasangan perlu memahami keadaan suami dan memujuknya untuk mendapatkan rawatan sebelum terlewat.

“Ini kerana keadaan ini boleh dirawat dengan berkesan dan lemah tenaga batin juga antara tanda dan kesan kepada masalah kesihatan seperti kencing manis, tekanan darah tinggi atau penyakit kardiovaskular yang boleh mengancam nyawa.

“Jika masalah kesihatan dikesan dan dirawat dengan cepat dan berkesan, masalah lemah tenaga batin boleh diatasi dan dapat diselesaikan,” katanya.

Dr Ismail berkata, sekiranya isteri sudah membantu pasangannya dengan melakukan pelbagai kaedah bersesuaian, namun alat sulit suami masih tidak aktif, ia menandakan penyakit yang dihidapi itu memerlukan pemantauan dan rawatan khusus.

“Dalam hal ini juga peranan isteri amat diperlukan dengan memujuk dan pergi bersama-sama suami ke pusat rawatan berhampiran bagi membolehkan rawatan diberikan.

“Apa yang penting jangan sesekali membiarkan masalah ini berterusan tanpa ada sebarang langkah mengubati kerana lama kelamaan penyakit itu menjadi lebih parah dan dikhuatiri memberi kesan kepada hubungan suami isteri,” katanya.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,550 views