Pengendali Bukan Sebarang Orang

Usaha mereka sering diperlekehkan oleh individu yang tidak faham erti perkongsian minat dan semangat setia kawan. Kata orang yang skeptikal, aktiviti kelab peminat, fandom atau apa jua yang berkaitan dengan peminat seseorang selebriti – khususnya K-pop – ini sekadar membuang masa, wang dan tenaga.

Tidak dinafikan ada sesetengah aktiviti peminat mendatangkan kemudaratan namun tidak ramai yang mahu atau enggan ambil tahu mengenai apa sebenarnya yang berlaku di belakang tabir sesebuah acara kelab peminat yang dianjurkan.

Lazimnya, fenomena fandom atau kumpulan peminat ini dipenuhi remaja perempuan dan wanita muda yang gemarkan seseorang selebriti. Pelajar sekolah dan penuntut kolej sering dilihat memenuhi ruang konsert atau pusat beli-belah kala sesi selebriti bertemu peminat.

Benar, fizikalnya kelihatan seperti itu namun yang menjadi nadi penggerak kepada kumpulan fandom ini majoritinya dalam kalangan profesional, matang malah ada yang sudah berkeluarga.

Kesempatan menyertai beberapa aktiviti fandom baru-baru ini membolehkan penulis berpeluang menyaksikan apa sebenarnya yang menjadi nadi kepada kewujudan sesebuah kelab peminat.

Mengendalikan kelab peminat mungkin bunyinya menyeronokkan dan sering beranggapan berpeluang bergesel bahu dengan selebriti diminati, namun ia sebenarnya lebih kepada kerja keras, selain kebijaksanaan menguruskan masa dan kewarasan dalam mengatasi masalah agar setiap aktiviti berjalan lancar.

Bagi Audrey Liew, salah seorang pengelola kelab YG-HYPE yang menyokong kelab peminat artis naungan label YG Entertainment seperti Big Bang, 2NE1, SE7EN, Psy, Lee Hi dan Epik High, kewujudan kelab peminat lebih daripada sekadar membantu ahli mendapatkan maklumat atau barangan memorabilia idola mereka.

“Ia satu kumpulan besar atau komuniti untuk peminat berkumpul melakukan aktiviti bersama dan pada masa sama, berupaya mengelakkan gejala kurang sihat kerana tumpuan mereka terarah kepada pembabitan acara dalam kelab.

“Untuk sesetengah projek, misalnya konsert Big Bang dan G-Dragon baru-baru ini, banyak acara yang dijalankan oleh kelab bertujuan merapatkan lagi hubungan sesama peminat serta membolehkan mereka mengembangkan lagi rangkaian.

“Menariknya, hubungan sesama peminat ini bukan setakat dalam kalangan warga Malaysia malah menjangkau hingga ke kelab peminat antarabangsa,” katanya.

Antara acara besar yang pernah dilakukannya bersama kelab peminat ialah projek bas iaitu imej ahli kumpulan Big Bang menjadi latar utama bagi bas bernombor plat WNR2041 yang melalui jalan utama antaranya Jalan Hang Lekiu, Jalan Ampang, Pekan, Pekan Ampang, Flat Sri Nilam, Ampang Point, KLCC, Jalan Ampang dan Ampang Park.

Bas ini boleh dinaiki peminat dalam tempoh sebulan antara 13 Oktober sehingga 12 November lalu.

Ia adalah usaha pertama seumpamanya di Malaysia, di mana pengiklanan besar-besaran seperti itu bukan dilakukan oleh organisasi korporat.

Selain itu, kelab peminat juga bertanggungjawab menggesa kehadiran ramai ke konsert dan memastikan 18,000 peminat yang hadir ke konsert Big Bang – jumlah terbesar untuk jelajah kumpulan itu di luar Jepun – mengalami pengalaman menyeronokkan, sekali gus menggalakkan semangat perpaduan dan sukarelawan dalam kalangan peminat K-pop di Malaysia.

Penganjuran Hari Keluarga YG di Parkamaya, Fahrenheit 88, bulan lalu juga disifatkan antara projek mencabar kerana membabitkan penyertaan peminat sekitar Asia Tenggara.

Ia bukan setakat pertemuan biasa yang diadakan secara kecil-kecilan sebelum ini tapi disertakan banyak acara antaranya pameran album, jualan memorabilia serta pertandingan pertunjukan fesyen.

“Majoriti pengendali kelab peminat ini berdepan komitmen kerja dan keluarga, jadi kami mengambil masa dua bulan bagi merealisasikan projek Hari Keluarga ini.

“Tapi ia satu pengalaman baru bagi kami. Aktiviti seperti ini membolehkan kami mengembangkan lagi skil komunikasi, di samping belajar banyak perkara yang selama ini tidak pernah kami bayangkan,” ujarnya.

Cenderung aktiviti kebajikan

Tidak semua aktiviti fandom ini hanya menjanjikan keseronokan semata-mata. Bagi kelab peminat CN Blue, CN Blue Beat Malaysia, ada agenda lebih besar yang perlu dilakukan peminat sebagai tanda sokongan kepada band Korea Selatan itu.

Jelas seorang pengendali kelab, Jufadilla Jamaldin, 28, projek Sekolah CN Blue menjadi keutamaan kelab peminat ketika ini, di samping beberapa projek lain yang akan diadakan ketika berlangsungnya konsert Blue Moon pada 24 Ogos ini.

Ahli kelab ini juga pernah berkongsi menyumbang beras 60 kilogram ketika konsert Blue Night pada Disember 2012. CN Blue kemudiannya menyalurkan sumbangan itu kepada golongan memerlukan seluruh Korea Selatan.

Dianggarkan 900 kilogram jumlah beras yang disumbangkan kelab peminat seluruh dunia dapat menampung sajian untuk 8,000 orang dengan 400 hingga 500 hidangan percuma dalam seminggu.

“Kita tidak mahu aktiviti kelab peminat berteraskan hiburan dan keseronokan semata-mata. Projek sekolah ini sudah lama dilakukan CN Blue dan mereka kini dalam usaha mendapatkan dana untuk membina sekolah kedua di Afrika.

“Jadi di sinilah peranan kelab peminat dalam membantu merealisasikan projek kebajikan itu. Selain berhibur, peminat boleh melakukan kebajikan dengan menderma pada tabung projek terbabit.

“Kami mensasarkan sumbangan sebanyak RM2,408.13 iaitu jumlah yang simbolik dengan tarikh konsert pertama mereka di Malaysia,” katanya.

Tambah Norlee Husnafeza Ahmad, yang turut mengendalikan CN Blue Beat Malaysia, setiap pengisian aktiviti kelab banyak bertunjangkan kepada perkongsian minat sesama ahli, di samping membantu memperbaiki tahap komunikasi, mempertingkatkan skil pengurusan acara dan menggalakkan jalinan hubungan baru agar lebih banyak rangkaian dapat diwujudkan.

“Kebanyakan ahli kelab peminat ini terdiri daripada golongan profesional. Ada 10 pengendali rasmi semuanya dan ada antara kami ialah pensyarah, akauntan, jurutera dan eksekutif kewangan.

“Di sini pentingnya menambah rangkaian dan penganjuran aktiviti atau pertemuan seperti ini antara usaha untuk mengembangkannya,” ujarnya.

Pembahagian masa sering menjadi isu kala mengendalikan aktiviti seperti ini. Bagaimanapun, kebanyakan pengendali kelab peminat hanya memperuntukkan masa selepas waktu bekerja bagi menyelesaikan tugasan kelab.

“Ia sukar kerana semua ada komitmen masing-masing. Apa yang boleh dilakukan ialah pengurusan masa yang betul dan seimbang. Biasanya kami tidak memikirkan mengenai aktiviti kelab ketika bekerja.

“Tapi sejurus tamat waktu kerja, automatik kami bertukar peranan. Di sinilah pentingnya persefahaman sesama ahli. Ada antara kami yang tidak dapat menyelesaikan tugas kelab kerana komitmen karier dan keluarga, justeru rakan lain akan membantu atau mengambil alih tugasan itu,” jelas Sarifah Sanusi, juga pengendali CN Blue Beat Malaysia.

Tidak kenal usia

Fenomena fandom ini juga tidak terhad dalam kalangan anak muda. Meskipun majoriti berusia belasan tahun hingga lewat 20-an, ada sekumpulan kecil ahli kelab peminat dalam lingkungan usia 40 tahun ke atas.

YS Ahjumma, 50, antaranya peminat K-pop yang mula-mula mengasaskan kelab peminat CN Blue. Baginya, usia dan status bukan halangan asalkan tahu batas dan hadnya.

“Memang ada yang suka meletakkan kesalahan ke atas aktiviti fandom ini. Tidak dinafikan ada buruknya tapi jika ia dilakukan secara rasional, ditambah dengan pergaulan sesama ahli yang kebanyakannya sama gender, pasti tidak banyak masalah sosial yang berlaku.

“Saya lihat ramai ahli kelab peminat saling bantu-membantu sesama sendiri. Bukan setakat membantu dalam menjalankan aktiviti kelab malah menjangkau hingga kepada aktiviti harian.

“Mereka juga saling memberikan pengaruh yang baik iaitu ramai yang mahu mempelajari bahasa Korea kerana ingin berkomunikasi dengan baik sesama sendiri.

“Ada ahli yang sebelum ini tidak pernah keluar langsung dari kejiranannya tapi disebabkan aktiviti fandom, dia mula menjelajah dunia dan menimba pengalaman baru,” katanya.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,483 views