Penyakit Dikesan Agak Lambat

Kenyataan yang terpaksa diterima selepas disahkan sebagai penghidap Akromegali pada 2007 umpama pil pahit yang terpaksa ditelan oleh jurutera, Muzamir Mohammad Nasir, 40 tahun.

Penyakit itu yang berpunca daripada ketumbuhan di kelenjar pituitarinya menyebabkan tekanan perasaan yang hebat pada dirinya dan seluruh ahli keluarga.

Ketika disahkan sebagai penghidap Akromegali, doktor memaklumkan keadaannya agak membimbangkan kerana saiz tumor kira-kira dua sentimeter hingga tiga sentimeter dan hampir menyentuh saraf yang bersambung dengan matanya.

“Saiz kasut saya bertambah mendadak daripada saiz lapan kepada 11 dan saya tidak mampu bergerak seperti biasa. Saya tidak dapat bermain dengan anak-anak saya seperti bapa lain kerana saya mudah penat selain tidak mampu berjalan jauh.

“Isteri saya pula menangis setiap hari kerana memikirkan saya akan meninggal dunia. Sendi saya membengkak setiap kali saya bersenam atau bermain futsal,” katanya.

Muzamir berkata, satu-satunya pilihan yang ada bagi menyelamatkan nyawanya adalah dengan menjalani pembedahan untuk membuang tumor seperti disarankan oleh doktor.

Namun katanya, doktor mengingatkan pembedahan itu akan menyebabkan kesan sampingan yang tidak boleh dipulihkan dan sehingga hari ini, ia kekal sebagai sebahagian ciri-ciri fizikalnya yang sudah berubah.

Selain itu, akauntan, Liow Bee Yen, 49, berkata, dia mengalami pertumbuhan luar biasa hingga keadaan fizikalnya termasuk muka, badan dan tangan membesar, selain suara menjadi sedikit garau.

Liow mula menyedari terdapat perbezaan pada dirinya apabila pertumbuhannya tidak berhenti biarpun usianya sudah mencapai 20 tahun, tidak seperti rakannya yang lain.

“Kemudian mata saya menjadi semakin kabur lalu saya berjumpa dengan pakar mata. Namun begitu, kes saya hanya disahkan apabila saya ke Hospital Kuala Lumpur pada 1996,” katanya.

Liow disahkan penghidap Akromegali pada usia 32 tahun apabila doktor yang memeriksanya mengatakan matanya menjadi semakin kabur disebabkan masalah kesihatan yang lain, apatah lagi tulangnya bersaiz lebih besar daripada biasa.

Dia kemudiannya mula menjalani rawatan dan tidak mengalami sebarang komplikasi, cuma rupa fizikalnya berubah dan tidak kelihatan sama seperti ketika pada usia muda.

“Saya mengambil ubat selama 15 bulan dan hormon pertumbuhan kini menjadi normal dan tangan saya kelihatan lebih kecil berbanding sebelum ini. Kaki juga rasa lebih stabil dan saya dapat hidup secara normal,” katanya.

Sementara itu, jururawat, Ida Roziani Abu Samah, 29, berkata, semuanya bermula apabila dia kerap mengalami sakit kepala yang amat teruk. Ketika belajar di kolej kejururawatan pada usia 19 tahun, dia dirujuk kepada seorang doktor pakar.

Doktor berkenaan kemudiannya membuat pemeriksaan dan mengesahkan dia menghidap darah tinggi tetapi timbul perasaan ragu-ragu di hatinya memandangkan ibu dan bapanya tidak mempunyai penyakit itu.

Ibu kepada seorang anak perempuan berusia lima tahun ini berkata, dia terpaksa mengambil ubat darah tinggi selama kira-kira lapan tahun tetapi pada masa sama, sakit kepalanya tetap tidak pulih.

“Kemudian doktor di Hospital Putrajaya menyarankan supaya saya membuat ujian pertumbuhan hormon memandangkan saya mempunyai simptom tertentu. Misalnya apabila saya dikehendaki meminum air gula, bacaan gula saya sangat tinggi.

“Saya juga kuat berpeluh dan peluh saya berminyak hingga boleh dilihat dengan jelas pada pakaian. Apabila hendak mendirikan rumah tangga, cincin yang dibeli pada Jun sudah tidak muat pada Disember tahun yang sama.

“Berat badan saya meningkat mendadak daripada 56 kilogram kepada 76 kilogram biarpun saya tidak makan banyak. Saya terpaksa mengambil suntikan sebulan sekali untuk mengurangkan sakit kepala,” katanya.

Sebelum mengetahui dia penghidap Akromegali, Ida Roziani melahirkan seorang anak pada 2008 melalui kaedah pembedahan ketika kandungannya mencecah 34 minggu, biarpun doktor menasihatkan pesakit supaya tidak mengandung bagi mengelak komplikasi lain.

Dia sudahpun menjalani pembedahan membuang tumor menerusi kaedah endoskopi di Hospital Kuala Lumpur pada September 2011 dan terus yakin dengan masa depannya.

“Saya bernasib baik kerana memiliki suami dan rakan yang banyak memberikan sokongan moral. Saya menyarankan kepada sesiapa yang mungkin mengalami simptom penyakit ini supaya lekas berjumpa pakar serta membuat ujian hormon untuk mengesan dan merawatnya secepat mungkin,” katanya.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,982 views