Persediaan Bakal Ibu

hidayatulakmal@hmetro.com.my

Setiap pasangan yang berkahwin pasti mahukan cahaya mata sebagai pelengkap hidup. Waktu hamil adalah saat yang paling tidak dapat dilupakan oleh semua wanita.

Apatah lagi pertama kali bakal bergelar ibu, banyak perkara yang perlu dipelajari. Malah sesetengah ibu masih keliru dengan perkara yang boleh dilakukan atau tidak ketika hamil.

Perunding Obstetrik dan Ginekologi Hospital Colombia Asia, Petaling Jaya, Dr Nicholas Lim menjelaskan, penting buat bakal ibu mempunyai ilmu mengenai kehamilan.

“Ibu yang hamil kali pertama disaran menghadiri kelas penjagaan kehamilan kerana ia penting sebagai langkah memantau kelancaran kehamilan serta pembesaran bayi dalam kandungan.

“Menghadiri kelas berkenaan, bakal ibu tahu mengenai perkara asas antaranya berat badan ideal ketika hamil, tekanan darah normal, makanan untuk ibu hamil, simptom awal kelahiran serta pengambilan makanan tambahan,” katanya ketika ditemui di pusat perubatan itu baru-baru ini.

Menurut Nicholas, ibu yang hamil disaran berjumpa doktor mengikut usia kandungan. Misalnya kandungan berusia hingga 28 minggu disaran berjumpa doktor empat minggu sekali, 28 hingga 36 minggu dua minggu sekali manakala kandungan berusia 36 minggu ke atas pula setiap minggu.

“Bakal ibu hendaklah berjumpa doktor dalam tempoh yang ditetapkan bagi mengetahui perkembangan bayi dalam kandungan seperti pergerakan, saiz bayi, kedudukan, keadaan jantung dan sebagainya.

“Waktu ini juga, apabila kandungan sudah mencapai tiga bulan ke atas, pasangan boleh membuat ujian imbasan janin bagi mengetahui jantina bayi,” katanya.

Selain itu, terdapat bakal ibu masih ragu dan sering disogok dengan mitos terhadap makanan yang boleh diambil dan tidak ketika hamil.

Mengulas mengenainya, Nicholas berkata, memang ada bakal ibu masih was-was dan sering bertanya mengenai pantang larang mengambil makanan ketika hamil.

“Antara yang sering didengar ialah mitos ibu hamil tidak boleh mengambil teh herba, barli, susu soya, makanan pedas, kopi serta teh. Perkara itu tidak benar sama sekali.

“Makanan yang dilarang seperti ginseng, alkohol, ubat-ubatan, susu yang tidak dipastur, makanan laut serta telur mentah.

Selain itu, ada juga yang masih bertanya mengenai seks ketika hamil sama ada dibenarkan atau tidak.

Menurutnya, seks boleh selagi ia tidak mendatangkan kesakitan, pendarahan atau air ketuban pecah, serta keguguran.

Jelas beliau, hubungan seksual sememangnya digalakkan bagi memudahkan bukaan ketika bersalin.

Persepsi ibu hamil tidak boleh melakukan perjalanan jauh juga harus diperbetulkan kerana ia boleh dengan syarat keadaan kesihatan mengizinkan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

1,377 views