Saintis UiTM Hasilkan Genom Melayu

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini melancarkan pemetaan Genom Melayu yang berjaya dihasilkan sekumpulan saintis Universiti Teknologi Mara (UiTM), sekali gus meletakkan negara ini setanding dengan negara-negara maju dalam bidang bioteknologi.

Menurut beliau, pencapaian sains yang canggih telah membuktikan bahawa risiko seseorang mendapat penyakit dan kesesuaian sesuatu ubat diberikan ada kaitan dengan latar belakang genom seseorang.


“Pendekatan yang dikenali sebagai personalised medicine ini adalah antara kemajuan sains dan teknologi yang dibangunkan di negara-negara maju.

Malah hari ini julukan dan pemetaan genom individu digelar Genom Melayu berjaya dilaksanakan oleh para saintis UiTM,” kata beliau ketika berucap melancarkan jaringan kerjasama rakan kongsi Bionexus (BNP) dan penyempurnaan Genom Melayu di kampus UiTM Puncak Alam, di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, pendedahan deraf genom ini adalah selari dengan usaha negara maju di Asia dan Eropah yang sedang giat menjana maklumat mengenai genom rakyat mereka sendiri agar dapat digunakan untuk membangunkan strategi kesihatan paling sesuai untuk penduduk setempat.

Dipetik dari Utusan Online

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

4,780 views